Poplavna ogroženost povodja Kamniška Bistrica

Sicer je že kar nekaj časa nazaj odkar je bila velika poolava, ki upam se ne bo več ponovila, zdaj ko so uredili potok in nismo več tolk ogroženi, sam sem na netu naletu na načrt reševanja v primeru poplav, poplavno ogorženost povodja Kamniške Bistrice in njenih pritokov ter razlago tipa hudourniške poplave, ki je se pojavlja v naši okolici.

Načrt reševanja v primeru poplav v Ljubljasnki regiji.


Poplavna ogorženost povodja: KAMNIŠKA BISTRICA
Reševanje ob poplavah - 7.10.05 (avtor: URSZR Ljubljana)

Tip: hudourniške poplave, ki se pojavnjajo v naši okolici
Poplave hudourniškega tipa so večinoma lokalnega značaja. Značilno za njih je, da jih je težko predvideti in zavarovati ogrožena območja. Majhni, skorajda neopazni potoki se v hribovitem in gričevnatem svetu zelo hitro spremenijo v razdiralne blatne hudournike. Glede na čas nastanka ter na njihov značaj in škodo, ki jo povzročijo, jih lahko delimo na zimske in letne. Pomembno vlogo pri odpravljanju hudourniških poplav s katastrofalnimi posledicami ima sistematično in ekološko urejanje hudournikov, za kar pa je potreben finančni zalogaj, ki v celoti odpravi vzrok za hudourniške poplave.

Poplavno ogroženih je cca 143 ha urbanih in cca 1637 ha ostalih zemljišč. Kamniška Bistrica je od Kamnika do izliva v Savo skoraj v celoti regulirana. Prevodnost korita je različna in tudi varnost pred poplavani ni enaka na celem odseku. Veliko vlogo pri tem ima tudi prodonosnost.
Poplave ogrožajo levi in desni breg Kamniške Bistrice, od izliva v Savo do vasi Bišče. V vasi Beričevo je ogrožena ena hiša, v naselju Videm nekaj hiš in šola, dve hiši v vasi Bišče na desnem bregu, nekaj hiš v naseljih Zaboršt in Zajelše. Ogrožene je tudi cca 30 % ceste Videm - Ihan.
Ogrožene so hiše na levem bregu Kamniške Bistrice med mostom v Radomljah in Homškim hribom.
Poplavno je ogroženo naselje Nožice, skladišče in tovarna pohištva "Menina".
Ogroženo je tudi področje na desnem bregu nad Titanovim jezom, območje Kamniške ulice in področje proti Duplici.
Ogrožen je cestni odsek ob smodnišnici v Kamniku. V Spodnjih Stranjah je ogroženo nekaj hiš in poslovna stavba podjetje SGP Graditelj. V Županjih njivah so v poplavnem območju hiše na levem in desnem bregu hiše nad jezom tovarne Kalcit.
Ugotovljeno je, da izgradnja zadrževalnikov na pritokih Kamniške Bistrice nima bistvenega vpliva na zmanjšanje visokovodnih valov Kamniške Bistrice. Zato bo potrebno kritične odseke za varovanje predvsem urbanih področij reševati z ureditvijo osnovne odvodnje na zadostno varnost, pri čemer bo potrebno upoštevati pretok proda in naravi skladne rešitve.
Precejšnje poplavno področje je tudi ob desnem pritoku Kamniške Bistrice, ob Pšati. V poplavnem področju so naselja: Pšata, cesta Pšata - Dragomelj, nad mostom čez Pšato in mlin. Na odseku Trzin - Loka je ogrožena šola in nekaj hiš. Mestoma je v poplavnem področju naselje Mengeš. V samem naselju Moste je ogroženo križišče ceste Moste - Komenda. Ogrožene so tudi hiše na desnem bregu nad mlinskim jezom. V Komendi je ogroženo nekaj hiš in cesta Komenda - Gmajnica. V Zalogu pri Cerkljah je v poplavnem območju ribogojnica. Tudi ob desnem pritoku Reki so možne obsežne poplave.
Razmere je možno delno izboljšati tudi z izgradnjo načrtovane akumulacije Doblič , na levem pritoku Pšate.
Tudi v dolini Rače in njenih pritokov, predvsem Radomlje, so ravninski predeli ogroženi. Poplavno je območje sotočja Rače in Radomlje, ceste Dob - Gorjuša in Lukovica - Praproče, naselje Trnjava na levem bregu Radomlje, mestoma magistralna cesta Ljubljana - Celje, na odseku med Krašnjo in Zgornjimi Lokami.
V poplavnem območju je desni breg Rovščice pred sotočjem z Radomljo in nekaj hiš proti zahodu. Mestoma je v poplavnem področju cesta Rova - Kolovec in del naselja Rova.
Ob Hudskem potoku je ogroženo nekaj hiš ob potoku Radomlje.
Ob Drtiščici je na posameznih mestih ogrožena cesta Moravče - Kandrše.
Na severnem delu, ob vstopu na območje občine Domžale, Kamniška Bistrica ogroža na desnem bregu Homec in Nožice, na levem bregu pa območje Radomelj. Na tem območju je ogroženih 80 hiš.
Na južnem delu občine pa ogroža območja Bišč, Male Loke, Preloga, Sela in Ihana. Skupaj je v tem predelu ogroženih 90 hiš, poplavno ogroženi sta cesti Ihan - Dol ter Selo - Bišče.
Na območju občine Domžale ogrožajo tudi pritoki Kamniške Bistrice. Na območju Radomelj občasno poplavlja Hudski potok, Rovščica pa ogroža 20 hiš na območju Rove.
Potoki Radomlja, Rovščica, Rača, Čudna in Želodnik ogrožajo območja Krtine, Doba in Podrečja, kjer je poleg 80 hiš ogrožena tudi domača živina. Na tem območju so večkrat poplavljene ceste Krtina-Moravče, Dob-Krtina in Dob-Gorjuša.
V Ihanu, ob večjih poplavah poplavlja potok Žabnica. Na območju Pšate poplavlja potok Pšata, kjer je ogroženih 10 hiš. Na vseh poplavnih območjih, v času poplav v kleti vdira tudi podtalnica.

Komentarji

Priljubljene objave